www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Даниела Иванова на 19 Май 2013

Торта `Лавина`

Необходими продукти
за блата:
2 яйца
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л л.сода
300 гр брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
какао за втория блат

за глазурата:
1 ч.ч прясно мляко
2 суп.л. захар
1 с.л. брашно
100 гр масло или маргарин
100 гр пудра захар

за топчетата:

1 яйце
1 ч.ч захар
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л хл.сода
захарен сироп от 2 ч.ч захар и 2 ч.ч вода

за крема:
100 гр масло (маргарин)
1 пак. обикновени бисквити

Най-напред приготвяме топченцата. С посочените продукти замесваме тесто, от което се оформят топченца. Те се изпържват до златисто, след което престояват в захарния сироп около 2-3 часа (колкото повече, толокова по - добре). След това приготвяме блатовете. Смесваме всичките продукти, като към сместа за втория блат добавяме какаото. Печем в загрята фурна до готовност.

За глазурата приготвяме маслено-млечен крем. Разбиваме маслото с пудрата захар. Отделно сваряваме млякото със захарта и брашното, докато се сгъсти. Сваляме от огъня и бъркаме докато изстине, след което прибавяме лъжица по лъжица към маслото с пудрата захар.

Накрая приготвяме крема за слепването на блатовете. Обикновените бисквити се натрошават и се размесват с маслото. След като сме готови, поставяме белия блат, слагаме крема и другия блат. Нареждаме топченцата и оформяме отсрани с маслено бисквитения крем. Отгоре заливаме с млечно-масления крем. Украсяваме с шоколад и карамел.