Публикувана от Violeta Vasileva на 14 Май 2013
![]() | Необходими продукти за плънката: 150 гр. натрошено сирене 150 гр. шунков колбас 2 бр. стрък зелен лук маслини - около 10 бр. 100 гр. кашкавал за питката: 30 г мая 250 мл прясно мляко 5 с.л. кисело мляко 2 яйца+1 белтък 6 с.л. олио около 600-700 г брашно 1 с.л. сол 1 ч.л. захар около 60 г масло за намазване между питките 1 жълтък, разбит с малко мляко олио за намазване сусам за поръсване по желание |
Маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта и 1 с.л. брашно. Сместа се оставя да втаса или да хване шапка. В брашното се прави кладенче и там се слагат останалите продукти. Изсипва се и втасалата смес. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 2 равни части. Всяка половинка се дели на още 4. Всяка част се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопено масло. Питките се поставят една върху друга, като между тях се слага от плънката. Четвъртата не се маже. Разточват се заедно на по-голяма кора - около 40 на 20 см. Навиват се на руло и се нарязват на триъгълници. Така се постъпва и с другата половина на тестото. Краищата на рулата се отделят за средата на питката, а останалите парчета се редят от външната страна като се редуват с върха и с основата към стената на тавата. Питката се оставя да втаса. След като втаса се намазва с разбития с малко мляко и олио жълтък, поръсва се със сусам по желание и се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса. |