www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Violeta Vasileva на 14 Май 2013

Питка с богата плънка

Необходими продукти
за плънката:
150 гр. натрошено сирене
150 гр. шунков колбас
2 бр. стрък зелен лук
маслини - около 10 бр.
100 гр. кашкавал

за питката:

30 г мая
250 мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
2 яйца+1 белтък
6 с.л. олио
около 600-700 г брашно
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
около 60 г масло за намазване между питките
1 жълтък, разбит с малко мляко
олио за намазване
сусам за поръсване по желание

Маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта и 1 с.л. брашно. Сместа се оставя да втаса или да хване шапка. В брашното се прави кладенче и там се слагат останалите продукти. Изсипва се и втасалата смес. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса.

Разделя се на 2 равни части. Всяка половинка се дели на още 4. Всяка част се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопено масло. Питките се поставят една върху друга, като между тях се слага от плънката. Четвъртата не се маже. Разточват се заедно на по-голяма кора - около 40 на 20 см. Навиват се на руло и се нарязват на триъгълници. Така се постъпва и с другата половина на тестото.

Краищата на рулата се отделят за средата на питката, а останалите парчета се редят от външната страна като се редуват с върха и с основата към стената на тавата. Питката се оставя да втаса. След като втаса се намазва с разбития с малко мляко и олио жълтък, поръсва се със сусам по желание и се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса.