www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 14 Май 2013

Питка със спанак

Необходими продукти
1/2 кубче мая
1 ч.л захар
300 мл топла вода
2 ч.л сол
1 яйце+1 белтък
3 с.л кисело мляко
2 с.л зехтин
600-700 г брашно

за зелената плънка:

300 гр. спанак (може и замразен)
1 стр. праз
150 гр. сирене
1 суха чушка

за плънката в средата:

50 г шпек салам
50 г топено сирене
50 г кашкавал
1 жълтък за намазване

Разтворете маята със захарта в топлата вода. Направете кладенче в брашното, сипете солта, зехтина, яйцата, млякото и маята и замесете меко тесто. Оставете да втаса, докато удвои обема си.

Разделете на две части. Разточете първата (да не е много тънко) и я сложете в намаслена форма. Очертайте средата с една купичка, намажете краищата с малко олио и поставете зелената плънка (предварително задушена в малко зехтин и охладена), а в средата наредете нарязаният на кръгчета салам, кубчета топено сирене и настържете кашкавала. Покрийте с втората разточена кора и пак сложете купичката да очертаете средата, като леко натиснете. Нарежете краищата на 16 части, взимате всяка и усуквате по един път. Оставете да втаса за 20 минути, намажете с разбит жълтък, поръсете средата с маково семе и печете на 200 градуса, до готовност.