Публикувана от Добринка Петкова на 14 Май 2013
![]() | Необходими продукти 1/2 кубче мая 1 ч.л захар 300 мл топла вода 2 ч.л сол 1 яйце+1 белтък 3 с.л кисело мляко 2 с.л зехтин 600-700 г брашно за зелената плънка: 300 гр. спанак (може и замразен) 1 стр. праз 150 гр. сирене 1 суха чушка за плънката в средата: 50 г шпек салам 50 г топено сирене 50 г кашкавал 1 жълтък за намазване |
Разтворете маята със захарта в топлата вода. Направете кладенче в брашното, сипете солта, зехтина, яйцата, млякото и маята и замесете меко тесто. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Разделете на две части. Разточете първата (да не е много тънко) и я сложете в намаслена форма. Очертайте средата с една купичка, намажете краищата с малко олио и поставете зелената плънка (предварително задушена в малко зехтин и охладена), а в средата наредете нарязаният на кръгчета салам, кубчета топено сирене и настържете кашкавала. Покрийте с втората разточена кора и пак сложете купичката да очертаете средата, като леко натиснете. Нарежете краищата на 16 части, взимате всяка и усуквате по един път. Оставете да втаса за 20 минути, намажете с разбит жълтък, поръсете средата с маково семе и печете на 200 градуса, до готовност. |