Публикувана от Даниела Иванова на 11 Май 2013
![]() | Необходими продукти 8 яйца (2 бр жълтъка се отделят за намазване преди печенето) 2 кг брашно 250 гр свинска мас (при омесването на тестото) 250 гр олио за оформяне на плитките 500 гр захар 500 мл прясно мляко кората на един лимон + сока от него 1 ванилия 1 пак. прясна мая 50 мл прясно мляко за захващане на маята 2 бр. обикновен шоколад 200 гр стафиди 200 гр сушени кайсии |
Разтваряме маята в 50 мл прясно мляко и брашно, докато стане на кашица и се оставя на топло докато се надигне. Разбиваме млякото, яйцата и захарта. В брашното слагаме лимоновия сок и настърганата кора от него, ванилията и разтопената свинска мас. От всичко това омесваме тесто докато се поеме цялото брашно. Оставяме го в голям съд, покриваме с кърпа и го оставяме да втаса най-малко за 3 часа. От втасалото козуначено тесто се оформят фитили, в които добавяме предварително навлажнените стафиди, кайсии и шоколадовите парченца и оплитаме козунака. Плитките не се стягат много. Поставяме във висок съд и оставяме отново на топло да втаса. Разбиваме двата жълтъка с малко вода и олио. И преди печене намазваме козунаците и поръсваме със захар. Печем на слаба фурна до готовност като първите 20 мин. не отваряме фурната. |