www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Диана Димитрова на 05 Май 2013

Великденски заек

Необходими продукти
1 заек (около 2-3 кг)
1 ч.ч. ориз
500 гр. гъби
3 моркова
1 ч.ч. бира
шепа орехови ядки
пресен копър
пресен джоджен
пресен лук
черен пипер
2 гъбени бульона
сол
червен пипер
олио

Приготвяме плънката по следния начин: Нарязваме на ситно пресния лук и го запържваме с малко олио. Добавяме ориза, доливаме вода и го оставяме на бавен огън за около 5-6 минути. Добавяме 300 гр. гъби, нарязани на ситно и орехите - на малки парченца. Слагаме един бульон, червен пипер, черен пипер и сол - на вкус. След като и гъбите и ориза станат готови добавяме нарязани на ситно копър и джоджен. Бъркаме докато водата изври съвсем. Пълним зайчето с плънката и зашиваме. Нарязваме морковите на кръгчета, а останалите гъби на едро.

На дъното на гювеч сипваме олио. Поставяме заека в гювеча и около него слагаме морковите и гъбите. Поливаме с чаша бира. Слагаме още един бульон, черен пипер и малко от пресните подправки. Доливаме 2-3 ч.ч. вода, така че да водата да покрие до половината заека. Слагаме в студената фурна и я включваме на 250 градуса. Печем за около 2 часа, като периодично отваряме и поливаме заека от соса. Последните 10 минути махаме капака на гювеча и оставяме да хване коричка.