www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Шери Курт на 14 Април 2013

Моята торта 30

Необходими продукти
за блата:
260 гр.брашно
500 гр.пудра захар
10 бр.яйца
3 с.л.какао

за крема:
6 с.л.какао
100 мл.ром-червен
300 гр.масло
120 мл.прясно мляко
200 гр.захар
250 гр.пудра захар
8 бр.яйца
100 гр.коктейлни череши
2 пак.ванилена захар

за марципана:
150 мл вода
70 г масло
150 г брашно
около 500 г пудра захар
сладкарска боя

Два дни преди да се направи тортата, черешите се накисват в рома и 3 с.л.захар. Блатът се приготвя, като яйцата се разбиват на гъст крем със захарта и към тях се прибавя пресятото брашно с какаото. Сместа се изсипва във висока форма, която е намазана с масло и поръсена с галета /аз съм я разделила на две, за да мога да направя 30, но сместа е за голяма торта/ Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.

За крема-захарта на кристали се смесва с какаото и 80 мл. от прясното мляко. Прибавят се леко разбитите яйца. Сместа се поставя на водна баня и се разбърква до сгъстяване. Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Яйченият крем се прибавя лъжичка по лъжичка към масления, слага се ванилията. Кремът е готов.

От изстиналия блат се отрязва хоризонтално парче с дебелина 1,5 см. Издълбава се внимателно вътрешността. В нея се слагат 2/3 от крема. Върху него се нареждат половината от черешите. Останалият крем и череши се смесват с натрошения блат и се разпределя върху черешите и се захлупва с капака.

За марципана слагаме водата да заври, добавяме маслото. Когато сместа заври се изсипва брашното наведнъж. Бърка се, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Изважда се и се разстила на плот, за да изстине по-бързо. Когато е студено се добавя пудрата захар и се омесва. Марципанът се разточва с точилка и се слага върху тортата. Украсяваме тортата с фигурки от марципан, които оцветяваме след това със сладкарска боя.