www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Деяна Илиева на 02 Април 2013

Торта с пандишпанени блатове и млечен крем

Необходими продукти
за блатовете:
4 яйца
1 ч.ч. захар
140 гр. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

за крема:
1 л.прясно мляко
1 ч.ч захар
4 жълтъка
6 с.л брашно
1 ванилия
4 белтъка
олио за намазване на тавата

Яйцата за блата се разбиват със захарта, докато сместа побелее. Брашното се пресява и постепенно се прибавя. Слага се и бакпулвера. Бърка се непрекъснато до получаване на гладко тесто.

На дъното на тавата се слага хартия за печене, а стените й се намазват с олио. Тестото се изсипва в тавата и се пече на 180 градуса за около 30 минути.

Кремът се приготвя, като жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват. Добавят се брашното и 100 мл от млякото. Сместа се бърка до хомогенизиране. Останалото прясно мляко се загрява в тенджера. Добавят се захарта и ванилията. Когато млякото се сгорещи и захарта се разтопи, се изважда шушулката ванилия и малко от млякото се сипва при яйчената смес. Разбърква се, за да се изравнят температурите. След това яйчената смес се сипва постепенно в тенджерата и се бърка непрекъснато до сгъстяване. Когато кремът е готов се прецежда, слага се в купа и се завива с прозрачно фолио, за да не хване коричка. Оставя се да се охлади.

Едната част от блата се слага във форма за торта и се сиропира с 4–5 с. л. от подсладения сироп, който се приготвя с вода и захар. Слага се крем и отново блат. Това се повтаря докато се изчерпат продуктите. Завършва се с малко крем, който се заглажда с нож. Тортата се слага в хладилник да стегне за около 1 час. Когато тортата е готова се украсява по Ваше желание.