Публикувана от Анелия Терзиева на 29 Март 2013
![]() | Необходими продукти 500 г брашно тип 500 1/2 пакетче суха мая 250 мл топла вода 8+2 с. л. зехтин 1 ч. л. сол 25 гр.масло шарена сол |
В купа се изсипва пресятото брашно заедно със сухата мая и солта. Прибавя се зехтинът (8 с.л.) и топлата вода и се омесва се еластично тесто.Тестото се меси около 10 минути, след което се оставя в намаслена купа, която се покрива с кърпа или фолио. Оставя се на топло място да втасва за около 1 час. Тестото се премесва и с ръце се оформя според тавата, в която ще го печем. Тавата трябва да бъде обилно наръсена с брашно, а фокачата оформяме като дебела кора, която да запълни целия съд. С пръсти правим няколко вдлъбнатини на фокачата. Оставяме още около 30-40 минути да втаса отново. Намазваме с останалия зехтин. Печем в предварително загрята фурна на 240 градуса. Готовата фокача намазваме с маслото, поръсваме с шарената сол и завиваме с кърпа за около 5 минути. |