Публикувана от Добринка Петкова на 20 Март 2013
![]() | Необходими продукти 250 гр типово брашно 250 гр бяло брашно 1/4 кубче мая 350 мл топла вода 2 ч.л сол 1 ч.л захар 3 с.л заквасена сметана 3 с.л зехтин 1 белтък (жълтък за намазване) за плънка: 2-3 сухи чушки, предварително накиснати в гореща вода се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в купа и се смесват с 2-3 с. л зехтин и 1/2 ч.л босилек. |
Маята се разтваря със захарта, малко от водата и 1-2 с.л брашно и се оставя в съд с гореща вода да втаса. След това се замесва меко тесто с останалите продукти. Оставя се да втаса около 40-50 минути и се оформя по следния начин: Аз разделих тестото на две, от едната направих хлебчето: Разточете на кора, да не е тънка, намажете я със зехтина от чушките, поръсете и тях отгоре, нарязан магданоз и по желание може да поръсите с настърган кашкавал. Завийте на руло и го срежете по цялата дължина. Обърнете двете части с рязаното нагоре и ги усучете. Подпъхнете краищата от двете страни и го преместете във формата, предварително намаслена. Оставете да втаса, намажете го с разбит жълтък с малко зехтин и печете до готовност. От другата част направете питки-мъфинки, като разточите на кора, изрежете кръгчета с по-голяма чаша. Върху всяко кръгче поставете от чушките, прегънете един път и после още един, да се получи триъгълник. Наредете така по три триъгълничета във всяка форма (предварително намаслена). Оставете и те да втасат, намажете ги с жълтък и изпечете. |