Публикувана от Владимир Петровски на 17 Февруари 2013
Необходими продукти 1 кг кайма в съотношение 60% свинско - 40% телешко 1 кафена лъжичка сода бикарбонат 1/2 чаша светло пиво кашкавал, нарязан на кубчета нарязана на ситно и почистена от семето люта чушка замръзнало масло с формата на кубче, овкусено с подправки на вкус олио 1 1/2 супени лъжици подправка за зеленчуци /тип пикантина/ нарязан на ситно магданоз 3 яйца 1/2 кафена чашка галета 1 малка главичка кромид лук лютеница, размесена с нарязан на ситно праз лук пържени картофи | |
Каймата /прат/ омесваме много добре с продуктите без лука, маслото и кашкавала. Оставяме да престои на студено поне 1 денонощие. На другия ден ароматизираната кайма смиламе на ситната решетка на машинка за мелене на месо, като преди това сме сложили фунията. Лука е добре да добавим 30 минути преди пърженето. В тиган с незалепващо покритие капваме малко мазнина. Загряваме я и добавяме оформените кюфтета, към които сме добавили в средата по парченце ароматно масло и кубче кашкавал. Отгоре заглаждаме внимателно и пържим първоначално на силна температура. след което намаляваме котлона и продължаваме с пърженето, като се стремим да не обръщаме често кюфтетата. Готовите кюфтета задължително отцеждаме от мазнината, в която са пържени. Не случайно хората казват, че няма по-лошо от мазна риба, мазни пържени картофи и мазни кюфтета. Сервираме с пържени картофи и лютеница, в която сме нарязали на ситно праз лук. |