Публикувана от Az-gotvia .bg на 14 Февруари 2013
![]() | Необходими продукти 2 яйца 300 гр. пудра захар 150 гр. краве масло 2 ч.ч. брашно 1 пак. бакпулвер 1 ч.ч. прясно мляко 3 с.л. какао 1 ч.л. настъргана лимонова кора 200 гр. натурален шоколад олио шоколадови парченца цели ягоди |
Белтъците се разбиват на сняг с 2 кафени чашки от пудрата захар. Маслото се разбива на пяна с останалата захар, ванилията и лимоновата кора. Един по един се прибавят жълтъците при непрекъснато бъркане, брашното, пресято с бакпулвера и млякото. Накрая се прибавят разбитите белтъци и леко се разбърква. Сместа се разделя на две части и към едната се добавя какаото. В намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс се слага последователно по една лъжица от бялата и кафявата смес. Кексът се пече в умерена фурна около 40 минути (или до суха клечка). След като изстине се изважда от формата. Шоколадът се разтопява в микровълнова фурна или на водна баня, като поизстине се разбърква с малко олио, за да се разреди. С тази глазура се полива кекса, отгоре допълнително се поръсва с шоколадови парченца (по желание) и се украсява с цели ягоди. |