www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 14 Февруари 2013

Шоколадов кекс `Лабраета`

Необходими продукти
2 яйца
300 гр. пудра захар
150 гр. краве масло
2 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
1 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. какао
1 ч.л. настъргана лимонова кора
200 гр. натурален шоколад
олио
шоколадови парченца
цели ягоди

Белтъците се разбиват на сняг с 2 кафени чашки от пудрата захар. Маслото се разбива на пяна с останалата захар, ванилията и лимоновата кора. Един по един се прибавят жълтъците при непрекъснато бъркане, брашното, пресято с бакпулвера и млякото. Накрая се прибавят разбитите белтъци и леко се разбърква. Сместа се разделя на две части и към едната се добавя какаото.

В намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс се слага последователно по една лъжица от бялата и кафявата смес. Кексът се пече в умерена фурна около 40 минути (или до суха клечка). След като изстине се изважда от формата.

Шоколадът се разтопява в микровълнова фурна или на водна баня, като поизстине се разбърква с малко олио, за да се разреди. С тази глазура се полива кекса, отгоре допълнително се поръсва с шоколадови парченца (по желание) и се украсява с цели ягоди.