Публикувана от Добринка Петкова на 06 Февруари 2013
Необходими продукти за тестото: 1 кг брашно 1/2 кубче мая 1 ч.л захар 1 с.л сол 1 ч. л. оцет 3 с. л. олио 250 мл прясно мляко 250 мл топла вода 1 яйце за плънка: 1 щипка чесън на прах чубрица босилек мащерка 1 с. л. разтопено масло 2 бр печени червени чушки 10 бр маслини 5-6 бр гъби от консерва | |
Млякото се смесва с водата (топли) и в тях се разтваря маята. Прави се кладенче в пресятото брашно, сипват се захарта, оцета, олиото, белтъка (жълтъка остава за намазване) и маята. Замесва се меко тесто, оставя се да втаса, докато удвои обема си. През това време си направете плънката, като задушите леко нарязаните маслини, гъби и печените червени чушки, нарязани на ситно. Отделно разбъркайте в малко масло мащерка, босилек, чубрица, чесън на прах или други подправки по ваш вкус. Вземете втасалото тесто и го разточете на голяма кора. Намажете го с ароматното масло и разстелете плънката. Навийте на руло, срежете краищата и го съберете на венец. Преместете го върху хартия за печене, така ще ви е по удобно да я оформите. С ножица нарежете венеца от външната страна, но не до края. Подреждането става така: едно парче на вътре, две остават навън, като леко ги накланяте на една страна да се захлупят. Така правите и с останалите парчета. В средата сложете отрязаните краища. Премествате в тавата, слагате върху тенджера с вряща вода да втаса, намазвате с разбит жълтък с малко прясно мляко и печете в загрята фурна на 200 гр до готовност. Извадете и намажете с масло. |