Публикувана от Nikolai Lukov на 25 Януари 2013
![]() | Необходими продукти 1 останал сух блат 1/2 ч.ч. натрошени орехи 125 гр.масло 1-2 с.л.какао 1-2 с.л.ликьор по желание 300 мл.течна сметана 5-6 с.л. пудра захар 1 бурканче конфитюр от ягоди с цели плодове 50 гр.шоколад |
Блатът се натрошава на едри трохи, добавят се разтопеното масло, орехите, ликьорът, стафидите и какаото. Получената смес се разделя на 2 части и едната част се изсипва в предварително облицована с хартия за печене тортена форма. Притиска се добре да се уплътни и се оставя във фризер да се стегне. През това време сметаната се разбива докато започне да образува връхчета, добавя се пудра захар и 1/2 от сместа се изсипва върху вече стегналите трохи. Формата се поставя във фризера, за да може сметаната да се втвърди. Върху сметаната се разпределят плодовете от конфитюра и отгоре се изсипват останалите трохи. Отново се поставя за кратко във фризера и отгоре се нанася останалата сметана. Охлажда се още малко и отгоре се украсява с разтопен шоколад и плодове от конфитюра. Когато всичко е стегнало тортата се вади от формата и се поставя в поднос за сервиране. |