www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Константинова на 06 Януари 2013

Кравай за Богоявление

Необходими продукти
1 кг брашно
1 кубче мая
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
1/2 пакетче краве масло
1 к.ч. олио
1/2 ч.ч хладка вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол

Разтворете маята във водата, като добавите солта и захарта и оставете на топло да втаса. Направете кладенче в брашното, изсипете маята, чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Добавете маслото и олиото и омесете меко тесто. Оставете да втаса на топло. Когато е готово тестото, оформете кравая, като го сложите в обилно намазнена тавичка, по средата на която сте сложили огнеопорна купичка, също намазнена. Намажете отгоре с жълтъка. Оставете отново да втаса. Печете на слаба фурна -100 градуса, като постепенно увеличавата до 200 градуса до готовност.