www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Nikolai Lukov на 06 Януари 2013

Печен свински черен дроб с чуден сос

Необходими продукти
1,5-2 кг. свински черен дроб
50-100 гр.брашно
50 гр.свинска или гъша мас
сол
млян черен пипер
чубрица
риган
кимион-млян
червен пипер
500-600 мл.гореща вода
1 глава чесън
оцет на вкус

Свинският черен дроб се нарязва на парчета с големина на длан, които надлъжно също се режат, за да бъдат дебели около 1,5 см. Брашното, солта и всички сухи подправки се смесват и в тази смес се овалват едно по едно парчетата дроб.

Оваляните в подправките парчета се подреждат много плътно едно до друго в намазана с маста тавичка. Когато тавичката се напълни, се сипва горещата вода и се слага да се пече в загрята на 200 градуса фурна. Щом се зачерви от едната страна се обръща да се зачерви от другата. Когато черният дроб е изпечен се нарязва на хапки и се разбърква хубаво със соса, който се е образувал при готвенето.

Чесънът се счуква, добавят се сол и оцет и се прибавя в тавата. Всичко се обърква хубаво. Ястието се консумира топло.