www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Константинова на 01 Януари 2013

Празнична погача за Васильовден

Необходими продукти
1 кг брашно
1 кубче мая
1 ч.ч. кисело мляко
2 яйца
2 с.л. олио
1 ч.ч. хладка вода /ако е необходимо добавете още за доомесване/
микс от семена
1/2 с. л. сол
1 с.л. захар

В хладката вода разтворете маята, като прибавите солта и захарта. Оставете да втаса. Направете кладенче в пресятото брашно и изсипете маята, киселото мляко, олиото и чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Замесете меко тесто. Оставете го да втаса на водна баня на топло. Премесете отново. Оформете погачата, като отгоре направите прорези и посипете обилно със семена. Намажете с четчица погачата с разбития жълтък и оставете отново да втаса в подмазнена тава. Готовата погача сложете да печете във фурна на 100 градуса, като постепенно увеличавате градусите до 150. Печете до готовност, след което напръскайте с вода и завийте с кърпа.