Публикувана от Диана Димитрова на 01 Януари 2013
![]() | Необходими продукти 30 г мая 250 мл прясно мляко 5 с.л. кисело мляко 2 яйца+1 белтък 6 с.л. олио около 600-700 г брашно 1 с.л. сол 1 ч.л. захар около 60 г масло за намазване между питките 1 жълтък, разбит с малко масло за намазване сусам за поръсване |
Маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта и шепа брашно. Сместа се оставя да втаса или да хване шапка. В брашното се прави кладенче и там се слагат останалите продукти. Изсипва се и втасалата смес. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса около 30 минути. Разделя се на 2 равни части. Всяка половинка се дели на още 4. Всяка част се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопено масло. Питките се поставят една върху друга, като четвъртата не се маже. Разточват се заедно на по-голяма кора - около 40 на 20 см. Навиват се на руло и се нарязват на триъгълници. Така се постъпва и с другата половина на тестото. Краищата на рулата се отделят за средата на питката, а останалите парчета се редят от външната страна като се редуват с върха и с основата към стената на тавата. Така приготвената питка се оставя да втаса отново за около 30 минути. Намазва се с разбитият жълтък и масло и се поръсва със сусам. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. |