Публикувана от Az-gotvia .bg на 25 Декември 2012
![]() | Необходими продукти 2 и 1/2 ч.ч. брашно 1 ч.л. сол 3 с.л. олио 1 пак. бакпулвер 1 ч.л. сода бикарбонат 1 с.л. оцет паричка |
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта. Прави се кладенче. Добавя се содата и се погасява с оцета. Слага се олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замесва меко тесто. Оставя се да почине 10 минути и се премесва. В тестото се поставя паричка, завита във фолио. В намазана с олио тава с ръце се оформя питка. Оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се правят фигурки върху питката - грозд, слънце, кръст, къщичка. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути при 180 С. Като се извади от фурната се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне. |