Публикувана от Добринка Петкова на 10 Декември 2012
![]() | Необходими продукти 700-800 гр брашно 400 мл прясно мляко 1 кубче мая 3 суп.л кисело мляко 2 ч.л захар 1 ч.л сол 2 суп.л олио за плънка: 100 гр кашкавал 2 кренвирша за поръсване: сусам маково семе 1 жълтък за намазване |
В купа сложете маята, захарта и топлото прясно мляко. Оставете го за 30 минути, завито с кърпа да шупне. Пресейте брашното, направете кладенче и сложете солта, киселото мляко, олиото и изсипете шупналата квас. Замесете меко тесто. Оставете да втаса за 1 ч и 30 минути. След като тестото втаса го разделете на 20 еднакви топки. Всяка топка се разточва (една се оставя за център на тутманика) на елипса. В единия край се поставя по една чаена лъжичка от плънката, приготвена от настърганите кренвирши и кашкавал. Завийте на рулце и разрежете напречно на две. Така направете всички топки. Намажете дълбока тава с масло и започнете да редите на дъното рулцата, с рязаната част навън. Следващият ред се реди върху първия, като се слагат през едно. Третият ред по същия начин, като в средата се поставя отделената топка. Оставете да втаса за 30-40 минути, намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам и маково семе. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30-35 минути или до суха клечка. |