www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 10 Декември 2012

Ябълков пирог - III вариант

Необходими продукти
2 яйца
20 гр мая
220 гр прясно мляко
125 гр захар
50 гр масло
400 гр брашно
50 гр орехи
50 гр стафиди
50 гр маково семе
3 ябълки
щипка сол

Млякото (125мл) се нагрява и в него се разтопяват маслото и захарта (75 гр). Яйцата (един жълтък се оставя за намазване) се разбиват с щипка сол. Сипват се в млякото. Маята се натрошава в половината брашно и в него се изсипва яйчената смес. Разбърква се. Постепенно се добавя останалото брашно и се замесва меко тесто. Оставя се на топло да втаса за час и половина.

Стафидите се измиват и подсушават. Счукват се орехите. Макът се промива и се сипва във врящото мляко (100 мл.), добавя се захарта (50 гр.) и се вари, почти до пълно изпарение на млякото. Смесва се с орехите и стафидите.

Ябълките се почистват от обелките и сърцевината и се нарязват на филийки.

Когато тестото увеличи обема си, се разделя на 7 топки. Всяка се разточва на овална кора. В единия край се слага от плънката и се навива на тънко руло. Върху него се нареждат резенчета (4-5) от ябълките и се навива на розичка. Нареждат се в намаслена тава и се оставят 30 минути да втасат. Намазват се с жълтък и се поръсват със захар. Пече се на 180 градуса за 30-35 минути.