Публикувана от Добринка Петкова на 10 Декември 2012
Необходими продукти 2 яйца 20 гр мая 220 гр прясно мляко 125 гр захар 50 гр масло 400 гр брашно 50 гр орехи 50 гр стафиди 50 гр маково семе 3 ябълки щипка сол | |
Млякото (125мл) се нагрява и в него се разтопяват маслото и захарта (75 гр). Яйцата (един жълтък се оставя за намазване) се разбиват с щипка сол. Сипват се в млякото. Маята се натрошава в половината брашно и в него се изсипва яйчената смес. Разбърква се. Постепенно се добавя останалото брашно и се замесва меко тесто. Оставя се на топло да втаса за час и половина. Стафидите се измиват и подсушават. Счукват се орехите. Макът се промива и се сипва във врящото мляко (100 мл.), добавя се захарта (50 гр.) и се вари, почти до пълно изпарение на млякото. Смесва се с орехите и стафидите. Ябълките се почистват от обелките и сърцевината и се нарязват на филийки. Когато тестото увеличи обема си, се разделя на 7 топки. Всяка се разточва на овална кора. В единия край се слага от плънката и се навива на тънко руло. Върху него се нареждат резенчета (4-5) от ябълките и се навива на розичка. Нареждат се в намаслена тава и се оставят 30 минути да втасат. Намазват се с жълтък и се поръсват със захар. Пече се на 180 градуса за 30-35 минути. |