Публикувана от Добринка Петкова на 05 Декември 2012
![]() | Необходими продукти за тестото: 4 яйца 1 ч.ч. захар 1 и 1/2 ч.ч. брашно 1 бакпулвер 2 с.л. какао за карамела: 1 ч. ч. захар 1 с. л. масло 5-6 бр. кайсии |
Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг. Започнете да добавяте захарта на тънка струя, като продължавате да бъркате. Прибавете жълтъците един по един, после пресятото с бакпулвер брашно и разбъркайте добре. Разделете сместа на две, като в едната прибавите какаото и разбъркате. Сипете захарта за карамела в тенджерка и когато започне да се карамелизира, прибавете маслото (1 с. л.) и бъркайте, докато се получи хубав карамел. В кексова форма, намазана отстрани с масло (1/2 с. л.), изсипете карамела и оставете да се втвърди. Наредете половинки от кайсиите с рязаното надолу. Започнете да сипвате от двете смеси с лъжица, като ги редувате - бяла и кафява. Така докато се изразходва цялата смес от двете купи. Печете в загрята на 190 градуса за 25-30 минути или до суха клечка. Извадете го и още топъл го обърнете в подходяща чиния. Поръсете с пудра захар. |