www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 28 Септември 2011

Тригуни от бутер тесто с дъх на лимон

Необходими продукти
500 гр охладено бутер тесто
150 гр счукани орехови ядки
150 гр захар

За сиропа:
300 мл вода
300 гр захар
1 с.л.лимонов сок
1 с.л.настъргана лимонова кора

Разточете тестото на правоъгълна кора с дебелина 0,5-1 см. Разрежете го на квадрати. В средата на всеки един сложете по 1/2 с.л. плънка. Прегънете по диагонал и притиснете хубаво краищата. Поставете тригуните в покрита с хартия за печене тава. Печете в загрята фурна до 200 градуса 10-15 минути, до златисто. Смесете захарта и водата за сиропа, добавете лимонената кора и варете на тих огън 5-10 минути. Прибавете лимоновия сок и разбъркайте. Прецедете сиропа и оставете леко да се охлади. В топлия, но не горещ сироп потопете студените тригуни.