www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марина Голева на 03 Декември 2012

Тарта с маслини и домати

Необходими продукти
200 гр. брашно
60 гр. краве масло
2 с.л. вода
1 жълтък
1 глава лук
60 гр. маслини без костилки
120 гр. доматено пюре
кашкавал
щипка захар
черен пипер
зехтин
босилек и мащерка

За приготвяне на тестото в купа смесете брашното и маслото (важно е маслото да омекне на стайна температура). Претрийте с ръце, за да стане на едри трохи. Прибавете жълтъка и водата и омесете меко тесто. Покрийте с фолио и оставете в хладилника за половин час.

За приготвяне на плънката запържете лука в загрят тиган със зехтин. След като придобие златист цвят прибавете доматеното пюре. Овкусете със сол, щипка захар, черен пипер, мащерка и босилек. Нарежете маслините на ивици и ги добавете към доматената смес.

Разточете тестото. Покрийте тава с хартия за печене. Разтелете тестото върху хартията (включително и по стените). Разпределете плънката навсякаде и настържете кашкашала отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути. След като изкарате готовата тарта, намажете краищата й с масло. Изчакайте тартата да изстине и тогава я нарежете. Добър апетит! Готвенето като страст и въображение...