www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 28 Септември 2011

Катми с плънка от леща запечени във фурна

Необходими продукти
За 4 порции са необходими 8 бр.катми, по 2 на порция.

За плънката са необходими:
1 ч.ч. (200 г) леща
2 глави лук
2 моркова
1 каф.чаша олио
1 чаена лъжичка къри
1 ч.л. черен пипер
2 суп.лъж. соев сос
1 ч.л. сминдух

ПРОДУКТИ ЗА МЛЕЧЕН СОС
:
1/2 каф.чаша олио
1-2 лъж. краве масло
3-4 суп.лъж. брашно
1/2 глава лук
400 г кисело мляко
около 2-3 чаени чаши вода
черен пипер
сол на вкус

От брашно, вода, мая, сол, олио (около 300 мл вода, 1/3 кубче мая, 2 с.л.олио, сол и брашно) замесваме тесто, като палачинково. След като втаса изпичаме на сач катми. Намазваме всяка с масло. (Може да изпечем катмите от предния ден и да съхраняваме в полиетиленово фолио в хладилник). Сваряваме 1 ч.ч. леща, която също може да приготвим от вечерта. Отцеждаме от водата. Нарязваме ситно 2 глави лук. Морковите режем на малки пръчици. В тиган загряваме олио. Добавяме лук, моркови, леща, овкусяваме с 2 суп.лъж. соев сос, 1ч.л.сминдух, 1 ч.л. къри, 1 ч.л. черен пипер. Наливаме малко вода и задушаваме, докато зеленчуците омекнат и сместа остане на мазнина. На всяка катма слагаме от така приготвената плънка. Завиваме на рула и фиксираме с клечки за зъби. Подреждаме в намазана с мазнина тавичка и поливаме с млечен сос. Печем в загрята фурна на 220 градуса около 15-20 минути.