Публикувана от Radka Petrova на 27 Октомври 2012
Необходими продукти 2 килограма портокали 2 килограма захар 2 литра вода | |
Сладко от плодовата смес: Портокалите се обелват на резени, плодовата смес се нарязва на парченца. Поставя се в дълбока тенджера, заедно с един литър вода и един килограм захар и се вари на тих огън около 3 часа, докато сместа се сгъсти. След това плодовата смес се разпределя в буркани, докато е още топла, и те се затварят без да се стерилизират. Сладко от корите: Портокаловите кори както са на резени ги навиваме на малки рула и нанизваме на конец /като гердан/. Заливат със студена вода и се варят десетина минути. Отцеждат се и процедурата се повтаря още 2 пъти /за да се махне горчивината на корите/. От един килограм захар и един литър вода се прави сироп. Слагат се в кипящия сироп като се изнизват от конеца. Ври на силен огън няколко минути и след това на умерен огън още 10-15 минути. Престоява в сиропа 1-2 часа (може и повече) и след това се доварява до готовност. Готовото сладко се поставя в затоплени буркани и се затваря с капачки. По желание може да се стерилизира няколко минути. |