www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 27 Септември 2011

Сладкиш от ориз и мляко с вишни

Необходими продукти
150 г. ориз
5 суп.лъж. захар
400 мл вода
400 мл прясно мляко
2 суп.лъж. десертно нишесте (използвам нишесте ванилия)
200 г вишни (почистени от костилките и леко сварени в малко захарен сироп) или плодове от компот
пресни вишни за украса (може и от компот)
канела
2 ванилии
по желание сметана за гарниране

Измиваме 150 г ориз. Заливаме с 400 мл вода и 400 мл прясно мляко. Добавяме 2 ванилии, 5 суп.лъж. кристална захар (или повече на вкус) и варим до готовност. В отделна купичка разтваряме 2 суп.лъж. десертно нишесте с 5 суп.лъж. студена вода. Добавяме към ориза с непрекъснато разбъркване. Варим кратко. Дръпваме от огъня и добавяме сварените вишни, отцедени от сиропа. Изсипваме ориза в подходяща форма (за кейк), която сме намокрили и оставяме на хладно в хладилника за около 1 час. След това обръщаме внимателно върху поднос. Украсяваме с вишни, сметана и поръсваме с канела.