www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 16 Октомври 2012

Многопластови милинки без яйца

Необходими продукти
1/2 чаена чаша кисело мляко
1 ч.ч. вода
щипка бакпулвер
щипка хлебна сода
1/3 кубче прясна мая
1 чаена лъж.сол
1 кафяна лъж.захар
няколко капки оцет
1 суп.лъж. олио
около 50 г меко краве масло и за заливката малко масло
сол
брашно
сирене за плънката

Замесваме тесто от водата, киселото мляко, хл.сода, бакпулвера, маята, сол, оцет, захар, олио и брашно. След като замесим еластично тесто, оставяме да постои на стайна температура около 30 мин. Смесваме 50 г масло с малко брашно да стане като гранули.

Разделяме на три части. Разточваме тестото и слагаме от маслото. Прегъваме и отново масло и разточваме и така няколко пъти. От направеното тесто разточваме правоъгълни ленти, наръсваме със сирене, навиваме на рулца и усукваме, за да се увеличат пластовете. Оформяме и слагаме в назана с мазнина тавичка. Когато втасат, намазваме милинките със запържено в масло брашно и сол. Печем до готовност. Като извадим от фурната напръскваме с вода и покриваме с кърпа да станат мекички.