Публикувана от Илияна Димова на 15 Октомври 2012
Необходими продукти за блата: 5 яйца 2 ванилии 9 суп.лъж.брашно 1 непълна ч. чаша захар 1 бакпулвер сметана и шоколад за крема 5 суп.лъж. захар за сиропа разтопен шоколад за украса краве масло | |
От яйцата, захарта, ванилиите, брашното, смесено с бакпулвер, разбиваме тесто, което изливаме в правоъгълна голяма тава, покрита с намазана с мазнина хартия. Изпичаме в умерена фурна. Карамелизираме 5 суп. лъж. захар, заливаме с вода и приготвяме сироп за блата. Готовият блат изваждаме от фурната, махаме хартията и навиваме на руло. Нарязваме. Разгъваме лентите и сиропираме. Намазваме с крем, който приготвяме, като разбиваме сладкарска сметана според указанията. Разтапяме на водна баня шоколад с малко краве масло и охлаждаме. Смесваме със сметаната. Първата лента, сиропирана намазазваме със сметаново-шоколадов крем и навиваме като охлювче. Слагаме в средата на тортена чиния. Наоколо навиваме и другите ленти, също сиропирани и намазани с крем. Оставяме малко крем, с който намазваме цялата торта. Украсяваме с разтопен шоколад. |