www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Шери Курт на 22 Септември 2012

Торта "Къртичина"

Необходими продукти
за блата:
1 ч.ч. брашно
4 яйца
75 грама какао на прах
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. обикновена захар
есенция ром
100 грама масло

за крема:
3 банана
200 грама заквасена сметана
200 грама рикота
1 ч.ч захар
50 грама шоколадови пръчици

Яйцата, заедно с двата вида захар се разбиват на пяна, докато утроят обема си. Постепенно се добавят предварително пресетите брашно и какао по малко, като се продължава да се бърка с миксера. Накрая внимателно, да не спадне сместа се добавя и предварително разтопеното масло.

Сместа се пече в предварително намазнена тавичка на 200 градуса. Готовият блат се вади и се оставя да изстине. С лъжица се издълбава внимателно и в средата се слагат бананите, нарязани по дължина.

Разбиваме сметаната, рикотата, захарта и шоколадовите пръчици. С получения крем намазваме тортата, като и придаваме заоблена форма. Отгоре поръсваме с наситнените парченца от блата /ако е необходимо притискаме леко/. Къртицата правим от парченца блат, смесени със смлени орехи и малко кисело мляко.