www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 28 Август 2012

Кaртофена запеканка

Необходими продукти
4-5 големи картофа
1/3 пакетче масло
2 кренвирша
100 мл.сметана за готвене
300 мл.прясно мляко
50 гр.топено сирене
100 гр.кашкавал
2 равни суп.лъжици брашно
сол
черен пипер
розмарин
копър
магданоз

Нарязваме обелените картофи, кренвиршите и топеното сирене на кръгчета. В тиган разтопяваме маслото. Добавяме брашното и бъркаме интензивно. Разреждаме соса с прясното мляко, като продължаваме да бъркаме, за да не стане на бучки. Добавяме сол и черен пипер на вкус и поръсваме с розмарин. Прибавяме сметаната и оставяме да ври на котлона за няколко минути, докато се сгъсти. При необходимост разреждаме соса с още малко прясно мляко. В подходящ съд започваме да подреждаме продуктите като редуваме картофи, кренвирши, сос, топено сирене. След изчерпването им заливаме с останалия сос. Печем за около 20-30 мин. на умерена фурна, докато горния слой се зачерви. Покриваме с настъргания кашкавал и допичаме за още 5 мин. При сервиране поръсваме с нарязани копър и магданоз.