Публикувана от Илияна Димова на 14 Август 2012
![]() | Необходими продукти за 4 порции: за гнездата: около 1 кг. картофи 1 стрък зелен лук 1 яйце 1 суп.лъж.брашно 1-2 суп.лъж.галета средата на 1 филийка хляб, накисната в прясно мляко и отцедена черен пипер на вкус сминдух и сол на вкус продукти за спанака: 500 г. пресен спанак 3 стръка зелен лук 4 суп.лъж. нарязан пресен джоджен къри, сол и черен пипер на вкус щипка лют червен пипер 4 чаени лъжички заквасена сметана (за всяка порция по лъжичка сметана) 150 г. настърган кашкавал зехтин, колкото е необходимо |
Сваряваме картофите, белим и намачкваме. Смесваме с 1 яйце, брашното, галетата, филийката хляб, черен пипер, сминдух, сол и нарязан зелен лук. От получената картофената смес правим 4 големи топки, които оформяме като гнезда и слагаме в намазана с мазнина тавичка. Запичаме в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15 мин. Приготвяме плънката от спанак, като задушаваме почистения спанак с нарязания зелен лук и джоджен в зехтин. Овкусяваме с къри, сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус. Пържим докато остане на мазнина. В запечените картофени гнезда сипваме по чаена лъжичка заквасена сметана. Разпределяме спанака и отгоре поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме леко до готовност на кашкавала. Поднасяме с гарнитура по желание. |