www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 14 Август 2012

Картофени гнезда със спанак

Необходими продукти
за 4 порции:

за гнездата:

около 1 кг. картофи
1 стрък зелен лук
1 яйце
1 суп.лъж.брашно
1-2 суп.лъж.галета
средата на 1 филийка хляб, накисната в прясно мляко и отцедена
черен пипер на вкус
сминдух и сол на вкус

продукти за спанака:

500 г. пресен спанак
3 стръка зелен лук
4 суп.лъж. нарязан пресен джоджен
къри, сол и черен пипер на вкус
щипка лют червен пипер
4 чаени лъжички заквасена сметана (за всяка порция по лъжичка сметана)
150 г. настърган кашкавал
зехтин, колкото е необходимо

Сваряваме картофите, белим и намачкваме. Смесваме с 1 яйце, брашното, галетата, филийката хляб, черен пипер, сминдух, сол и нарязан зелен лук. От получената картофената смес правим 4 големи топки, които оформяме като гнезда и слагаме в намазана с мазнина тавичка. Запичаме в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15 мин.

Приготвяме плънката от спанак, като задушаваме почистения спанак с нарязания зелен лук и джоджен в зехтин. Овкусяваме с къри, сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус. Пържим докато остане на мазнина.

В запечените картофени гнезда сипваме по чаена лъжичка заквасена сметана. Разпределяме спанака и отгоре поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме леко до готовност на кашкавала. Поднасяме с гарнитура по желание.