www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Шери Курт на 21 Юли 2012

Зеленчукови банички със зелени подправки

Необходими продукти
8 кори за баница
1 картоф
1 средно голяма тиквичка
1 морков
1 глава червен лук
4-5 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
100 гр. сирене
2 яйца+1 за намазване на корите
1 ч . л. нарязан пресен риган
1 ч. л. нарязан пресен босилек
1 ч. л. нарязана прясна мащерка
сол
черен пипер
50 мл. зехтин

Тиквичката и картофа се настъргват на едро ренде. Слагат се в гевгир и се притискат с длан, за да се отцеди сокът им, колкото може. Морковът също се настъргва на едро ренде. Двата вида лук и чесъна се нарязват на ситно.

В тенджера се загрява половината зехтин. В него се сотират лукът и чесъна за 4-5 минути. Добавят се морковите и се обърква добре. Слагат се отцедените тиквички и картофи, зелените подправки. Оставя се да се задушава още 5-6 минути, като се разбърква периодично. Маха се от котлона и се оставя на страна да се охлади.

При зеленчуците се натрошава сиренето и се добавят разбитите яйца. Плънката се овкусява със сол и пипер. Вземат се две кори и в средата се слага от плънката, завива се като плик и се слагат в тава върху фолио или хартия за печене. Приготвят се четирите банички, намазват се с разбитото яйце и се пекат в загрята фурна около 30 минути.