www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марина Голева на 10 Юли 2012

Пилешко филе с естрагон и пюре от целина

Необходими продукти
800 гр. пилешко филе
300 гр. целина
200 гр. картофи
1 зеленчуков бульон
100 мл. течна сметана
100 мл. бяло вино
сух чесън
черен пипер
естрагон
зехтин
сол

Приготвяме марината от бялото вино, сол, естрагон, черен пипер, сух чесън и зехтин. Към нея прибавяме пилешкото филе. Оставяме в хладилника за около 2 часа.

През това време приготвяме пюрето. За пюрето измиваме и обелваме картофите и целината. Нарязваме ги на кубчета, прибавяме зеленчуковия бульон и един литър студена вода и варим. След като са сварени зеленчуците отделяме бульона и ги пасираме заедно със сметаната. Ако предпочитате малко по-рядко пюре може да добавите и малка част от отделения бульон. Овкусяваме със сол на вкус, черен пипер и малко естрагон. Използваме естрагон и във пюрето, защото по този начин се допълва вкуса с вкуса на маринованото пилешко филе.

Охладеното и мариновано пилешко филе пържим в зехтин. Добре е пилешкото филе да остане сочно и крехко. Нарязваме готовото пилешко на филийки, гарнираме с пюрето от целина и картофи и поднасяме с чаша охладено бяло вино. Усетете атрактивността на естрагона! Добър апетит! Готвенето като страст и въображение...