www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Стоянка Савова на 27 Юни 2012

Торта от моркови

Необходими продукти
500 г моркови
300 г брашно
200 г захар
3 яйца
50 г орехи
10 г бакпулвер
1 ч. л. канела
100 мл олио
1 щипка сол

за крема:
500 г крема сирене
200 г пудра захар
150 мл течна животинска сметана
кората от 1 портокал

за поръсване:

200 г натрошени орехи

Морковите се настъргват и се смесват с натрошените орехи. Добавят се всички останали продукти за блата, като яйцата са предварително разбити. Бърка се с ръце до получаване на хомогенна смес. Тя се пресипва в намазнена форма, в която е сложена хартия за печене и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, за 40-45 минути.

Когато блатът е готов, се оставя да изстине и се разрязва напречно на две. Сметаната се разбива леко с миксер, без да става пухкава. Сиренето се разбива с пудрата захар и се смесва със сметаната и настърганата кора от портокала. Разбърква се леко с шпатула. Едната половина на блата се слага за основа на тортата и се намазава с половината от крема. Покрива се с втория блат и цялата торта се намазва с останалия крем. Отгоре се поръсва с орехи.