www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 19 Септември 2011

Пастички с какаова глазура

Необходими продукти
За блата:
5 бр.яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
2 супени лъжици грис
2 ванилии
крем за слепване на блатовете-пакетче пудинг

За сиропа:
300 г захар
500 мл вода

За какаовата глазура:
80 г краве масло
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица какао
2 супени лъжици прясно мляко
1 супена лъжица десертно нишесте
1 ванилия

Разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг с половината захар. Отделно разбиваме с другата захар жълтъците. Към разбитите жълтъци добавяме половината от разбитите белтъци. Към тях прибавяме и пресятото брашно, смесено с двете лъжици грис и ванилиите. Разбъркваме много внимателно и добявяме останалите белтъци. Готовата смес изсипваме в намазана с масло и поръсена с грис правоъгълна тавичка. Печем в предварително загрята фурна.

След изпичане изваждаме блата от тавичката и разрязваме на две, за да се получат два блата. Поливаме със сироп, който приготвяме, като карамелизираме захарта за сиропа и заливаме внимателно с вода и варим докато карамелът се разтопи. Студени блатове заливаме с горещ карамелен сироп. Двата блата слепваме с крем, приготвен от пакетче пудинг според указанията на опаковката.

Отгоре сладкиша покриваме с какаова глазура. Приготвяме какаовата глазура, като в малък съд разтопяваме маслото, прибавяме захарта, какаото,  две супени лъжици прясно мляко и ванилия. Оставяме да заври. Отстраняваме от котлона и добавяме 1 лъжица нишесте, разтворено с малко вода. Разбъркваме и връщаме на котлона докато сместа се сгъсти. Поливаме с готовата глазура сладкиша. Украсяваме с розички от сметана. Нарязваме на триъгълни пастички.