Публикувана от Илияна Димова на 19 Септември 2011
![]() | Необходими продукти За блата: 5 бр.яйца 1 чаена чаша захар 1 чаена чаша брашно 2 супени лъжици грис 2 ванилии крем за слепване на блатовете-пакетче пудинг За сиропа: 300 г захар 500 мл вода За какаовата глазура: 80 г краве масло 2 супени лъжици захар 1 супена лъжица какао 2 супени лъжици прясно мляко 1 супена лъжица десертно нишесте 1 ванилия |
Разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг с половината захар. Отделно разбиваме с другата захар жълтъците. Към разбитите жълтъци добавяме половината от разбитите белтъци. Към тях прибавяме и пресятото брашно, смесено с двете лъжици грис и ванилиите. Разбъркваме много внимателно и добявяме останалите белтъци. Готовата смес изсипваме в намазана с масло и поръсена с грис правоъгълна тавичка. Печем в предварително загрята фурна. След изпичане изваждаме блата от тавичката и разрязваме на две, за да се получат два блата. Поливаме със сироп, който приготвяме, като карамелизираме захарта за сиропа и заливаме внимателно с вода и варим докато карамелът се разтопи. Студени блатове заливаме с горещ карамелен сироп. Двата блата слепваме с крем, приготвен от пакетче пудинг според указанията на опаковката. Отгоре сладкиша покриваме с какаова глазура. Приготвяме какаовата глазура, като в малък съд разтопяваме маслото, прибавяме захарта, какаото, две супени лъжици прясно мляко и ванилия. Оставяме да заври. Отстраняваме от котлона и добавяме 1 лъжица нишесте, разтворено с малко вода. Разбъркваме и връщаме на котлона докато сместа се сгъсти. Поливаме с готовата глазура сладкиша. Украсяваме с розички от сметана. Нарязваме на триъгълни пастички. |