www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 21 Юни 2012

Домашна торта с троен крем

Необходими продукти
За блата:
5 яйца
5 суп.лъж. кристална захар
4 суп.лъж. пудра захар
1 бакпулвер
1 ванилия
2 суп.лъж. десертно нишесте
8-9 суп.лъж. брашно

За кремовете:
100 г меко краве масло
3-4 суп.лъж.пудра захар
2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
3-4 суп.лъж. захар
1 ванилия
около 2 суп.лъж. брашно
1 пакетче суха сладкарска сметана
1 лъж.какао

За сироп:
захар и вода

За блата разбиваме белтъците със захарта, а после добавяме жълтъците, нишестето, ванилията, бакпулвера и брашното. По желание може в част от тестото да добавим какао, за да стане шарено. Изпичаме блата в кръгла форма, намазана с масло и поръсена с брашно.

За кремовете разбиваме меко краве масло с пудра захар. Другият крем приготваме, като слагаме 1 ч.ч. прясно мляко да заври. Отделно разбиваме 2 яйца с 1/2 ч.ч. пр.мляко, 3-4 суп.лъж.захар, 1 ванилия и около 2 суп.лъж. брашно. Така получената яйчна кашичка изливаме при топлото мляко с непрекъснато бъркане и варим до сгъстяване на крема, като разбъркваме периодично. Оставяме да се охлади.

През това време разрязваме блата на три части и сиропираме със захарен сироп от карамелизирана захар и вода. Изстиналият яйчен крем смесваме с масления. С част от така получения крем, намазваме долния блат. Останалият крем смесваме с разбита според указинията на опаковката сладкарска сметана. С половината от този крем намазваме втория блат. Третият блат покриваме с останалия крем, смесен с какао. Украсяваме тортата с плодове.