www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 21 Юни 2012

Печени домати, пълнени с пържено кьопоолу, върху тиквички и доматен сос

Необходими продукти
1 голям патладжан
3 големи зелени чушки
4 големи домата (3 са за пълнене и 1 за доматен сос)
1 тиквичка
около 1 каф.чашка зехтин
черен пипер
къри
сол на вкус
1 суп.лъж.нарязани пресни листенца от босилек
нарязан магданоз
чесън

Изпичаме патладжана и чушките. Почистваме от люспите и нарязваме на парченца. Посоляваме на вкус, добавяме малко пресован чесън и запържваме с малко зехтин.

На 3 домата отрязваме капачета и издълбаваме внимателно. Посоляваме. Разпределяме пърженото кьопоолу в трите домата. Похлупваме с капачетата. Сърцевината на доматите нарязваме и смесваме с другия домат (също нарязан). Добавяме 3-4 суп.лъж.зехтин и босилек, сол, къри и черен пипер. Тиквичката режем на кръгчета.

Подходяща тавичка намазваме със зехтин. Подреждаме кръгчетата от тиквичката. Поливаме с нарязаните домати. Отгоре слагаме пълнените с кьопоолу и печем в гореща фурна, първо на долен реотан, а като поизври течността от соса запичаме едновременно на долен и горен реотан. Изпичаме до готовност на доматите и соса. При поднасяне поръсваме с нарязан магданоз.