Публикувана от Илияна Димова на 21 Юни 2012
Необходими продукти За блатовете са необходими: 500 г кайма 2 филийки сух хляб, предварително накиснати в малко прясно мляко 1 червена чушка 2 стръка зелен лук черен пипер сминдух на вкус зехтин За "крема": 4-5 картофа 1-2 суп.лъж. краве масло сол на вкус щипка куркума За плънката: 3-4 кисели краставички няколко стерилизирани гъби 2 кисели морковчета 3 твърдо сварени яйца 100 г настърган кашкавал | |
Замесваме каймата с филийките хляб, нарязаните чушка и зелен лук. Овкусяваме с подправките. Разделяме на две части. Оформяме като блатове. Слагаме в намазана с мазнина тавичка, поливаме със струйка зехтин и печем до готовност във фурна. Докато се пекат блатовете приготвяме "крема". Сваряваме обелените картофи. Пасираме на пюре. Добавяме 1-2 суп.лъж. краве масло, сол на вкус и щипка куркума. Разделяме пюрето на две части. Единият от вече изпечените блатове покриваме с част от пюрето. Подреждаме нарязаните краставички, моркови и гъби, също нарязани. Слагаме отгоре вторият блат от кайма и върху него останалото картофено пюре. Яйцата режем на кръгчета и подреждаме върху тортата. Поръсваме с настърган кашкавал и запичаме до готовност. При поднасяне гарнираме според предпочитанията си. |