www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Стоянка Савова на 21 Юни 2012

Чушки със зеленчуци и сос от кайсии

Необходими продукти
5 чушки
1 голяма тиквичка
2 картофа
1 морков
1 глава лук
1/2 ч.л. черен пипер
3 с.л. олио
1/2 ч.л червен пипер
сол
джинджифил /по желание/
1/2 ч.л. къри

за соса:
6 кайсии
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. брашно
1 с.л. олио
черен пипер
1/2 връзка копър
1/2 ч.л. куркума /по желание/
сол

Нарязваме лука, моркова, картофите и тиквичката на малки кубчета. Задушаваме ги в 3 с.л. олио, докато омекнат. Прибавяме червения и черния пипер, кърито и сол на вкус. Разрязваме чушките на половини и ги пълним със зеленчуци. Подреждаме ги в намазана с олио тава и печем на 180 градуса, докато чушките се изпекат.

През това време правим соса. Нарязваме лука на ситно. Обелваме и нарязваме кайсиите и ги задушаваме заедно с лука и чесъна в 1 с.л. олио. След 2-3 минути добавяме и прясното мляко. Добавяме сол, черен пипер и малко куркума /по желание/. Оставяме да къкри 5-6 минути. След това махаме от котлона и пасираме соса. Връщаме го обратно на котлона и добавяме брашното, размито в малко вода, за да сгъстим соса. Когато е готов го махаме от котлона и слагаме нарязания на ситно копър. Сервираме чушките със соса.