Публикувана от Шери Курт на 14 Юни 2012
Необходими продукти 1/2 ч.ч.зехтин кората на 1 лимон /настъргана/ 1 и 1/3 ч.ч.прясно мляко 1/2 ч.ч.захар щипка сол 1.ч.ч.пълномаслена сметана 6 жълтъка | |
Леко затопляме зехтина в малък тиган, прибавяме лимоновата кора, сваляме от котлона и оставяме да се охлажда. В отделна тенджерка смесваме млякото, захарта и солта и ги загряваме на умерена температура, докато захарта се разтопи. Затопляме леко сметаната на водна баня. Разбиваме жълтъците и прибавяме млякото, като разбъркваме хубаво. Връщаме сместа на огъня и бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти и започне да остава по лъжицата. Сваляме сместа от огъня и я смесваме със сметаната. Бъркаме докато се смесят, прибавяме зехтина с лимоновата кора. Съдът със сладоледа поставяме в купа със студена вода или лед. След като се охлади го прехвърляме в купа и замразяваме във фризера. По желание сервираме в купички от лимонова кора и заливаме с мед. |