Публикувана от Radka Petrova на 22 Май 2012
![]() | Необходими продукти 250 мл кисело мляко 150 мл прясно мляко 100 мл вода около 800 - 830 гр брашно /за средно меко тесто/ 1 ч.л. /равна/ сода 2 с.л. олио 1 ч.л. сол 1 ч.л. захар 200-250 гр сирене 10 -12 с.л. размекната мас /може и с масло, но по-вкусни стават с мас/ |
Содата се разтваря в киселото мляко, добавят се прясното мляко, водата, олиото, солта, захарта и се разбърква. Към сместа се прибавя пресятото брашно и се замесва средно меко тесто, което се покрива и се оставя за 1 час. Тестото се разделя на 6 топки. От всяка се разточва кора с дебелина 1 мм. Маже се с мас и се поръсва със ситно натрошено сирене. Навива се на руло, раздърпва се леко и се усуква. От единия край на усуканото тесто се навива охлювче нагоре, а от другия край също се навива охлювче, но надолу. Мажат се охлювчетата с мас и се поставят едно върху друго. Разточва се гюзлема с дебелина 5 мм. Пече се на сач или тиган, предварително загрят и намазан с мазнина. |