Публикувана от Az-gotvia .bg на 17 Май 2012
![]() | Необходими продукти за блатовете: 6 яйца 2 ч.ч. захар 2 ч.ч. брашно 1/2 ч.ч. олио настъргана кора от лимон 1 ванилия 1 бакпулвер за крема: 2 ч.ч. прясно мляко (сварено и прецедено) 2 с.л. захар 3 яйца 2 с.л. брашно 1 с.л. нишесте 1 щипка сол 1 ванилия 1 ч.ч. сметана 2 с.л. пудра захар за захарния фондан: 250 г. бонбони маршмелоу 500-600 г пудра захар 30 мл вода 1 ванилия |
Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се олиото, настърганата лимонова кора и ванилията. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа. Разбърква се добре и се изсипва в тава, постлана с хартия за печене. След като се изпече и изстине се разрязва на два блата. Приготвяне на крема: Яйцата се разбиват на пяна със захарта. Прибавя се на тънка струя млякото, в което предварително са размити нишестето и брашното. Сместа се вари при непрекъснато бъркане докато се сгъсти. След това се оттегля от котлона и се разбърква енергично още 1-2 минути. Приготвеният крем се ароматизира с ванилията и се охлажда напълно. Сметаната се разбива с пудрата захар и се добавя към крема. Единият блат на тортата се напоява с подсладено прясно мляко или захарен сироп, отгоре се слага от крема и върху него втория блат. Отгоре и отстрани се слага отново крем. Приготвяне на захарния фондан: Бонбоните се стопяват в микровълнова фурна за около 1 минута. Добавят се водата и ванилията и се бърка, докато се получи гладка смес. Отделя се една чаша пудра захар, а останалата пудра захар се добавя чаша по чаша като се бърка. Когато се получи лепкаво тесто ръцете се намазват с масло и се меси, като се добавя и останалата захар. Трябва да стане гладко и да спре да лепне. Оформя се на топка и се загъва във фолио. Слага се в хладилник за няколко часа, най-добре за 1 нощ. Изважда се и се оставя да достигне стайна температура. Взема се от фондана, разточва се на кръг и се поставя върху тортата, като трябва да я покрие напълно, включително и отстрани. Останалия фондан може да се оцвети с безвредна боя и също се разточва, като от него с формички за сладки се изрязват цветя, с които се украсява тортата. |