www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 22 Април 2012

Сладкиш с кисел от кайсии

Необходими продукти
за блата:
4 белтъка
1 цяло яйце
3 суп.лъж. кристална захар
3 суп.лъж.пудра захар
2 ванилии
1 суп.лъж. десертно нишесте (използвам с вкус ванилия)
1 бакпулвер
брашно за пандишпанено тесто

продукти за кисела:

1 компот от кайсии
2-3 суп.лъж. десертно нишесте

Разбиваме белтъците на твърда пяна. Добавяме първо кристалната захар, а след това и пудрата захар с непрекъснато разбиване. След като станат на твърд сняг, добавяме 1 яйце, 2 ванилии, 1 суп. лъжица десертно нишесте, смесено с бакпулвер. Разбиваме внимателно и добавяме брашно до получаване на пандишпанено тесто. Изсипваме в по-малка правоъгълна тавичка, постлана с намазана с масло хартия. Изпичаме блата.

Когато стане готов, изваждаме и махаме хартията. Разрязваме на две части. Сиропираме с малко от сока на компота, а останалия сок и плодовете пасираме и слагаме да заври. Сгъстяваме с размито в малко вода десертно нишесте. Намазваме едната част от блата с кисела, покриваме с другата половина от блата и поливаме с останалия кисел. При поднасяне украсяваме с плодове. Ако е повече течността за кисела може да добавим още нишесте за сгъстяване.

Жълтъците, които остават използваме за приготвяне на сладки, като добявяме около 100 г. краве масло, 4-5 суп.лъж. пудра захар, канела, ванилия. Замесваме тесто с брашно колкото поеме, разточваме, изрязваме бисквитки, изпичаме и след изстиване слепваме с мармалад. Поръсваме с пудра захар