www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Десислава Трифонова на 21 Април 2012

Питата на баба Зори

Необходими продукти
4 яйца
1 кубче мая
1 с.л. сол
2 с.л. захар
1 к.ч. олио
3 с.л. маргарин
2 кг. брашно
1 кофичка кисело мляко 3,6%
400 гр. вода
сусам
кашкавал

Маята се разбърква с 2-3 с.л. пресято брашно, 1 ч.л. захар и се оставя да втаса (около 30-40 мин.) на топло, докато удвои обема си. Разбиват се 3 яйца, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, маргарина, олиото и се бърка добре. Добавят се киселото мляко, водата, маята, която сте оставили да втаса. Хубаво е да се прави в по-разлат съд, за да има пространство.

Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса. Тестото е готово, когато се набъбнало и е леко нацепено. Оформяте се топки (парчетата) на питата. Редят се в намаслена тавичка и тестото се оставя да втаса отново. След това питата се намазва с 1 с.л. олио и едно яйце, поръсва се със сусам или кашкавал. Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна. Да Ви е сладко!