www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Radka Petrova на 18 Април 2012

Новогодишни курабии /Меломакарона/ Гърция

Необходими продукти
1 ½ ч.ч. олио /зехтин /
1 ч.ч. топена мас
1 ч.ч. захар
¾ ч.ч. сок от портокал
¼ ч.ч. коняк / бренди /
2 ч.л. стъргана кора портокал
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. хлебна сода
8 ч.ч. брашно
1 ч.ч. ситен грис

за сиропа:
2 ч.ч. мед
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
пръчка канела

за поръсване:
ситно нарязани орехи
канела

С продуктите се омесва ронливо тесто, оформят се продълговати курабии и се изпичат в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 30 минути - докато се зачервят. След като изстинат курабиите се потапят за около 4 минути в горещия сироп, отцеждат се и се редят в табла за сервиране. Поръсват се с орехи и канела.