Публикувана от Radka Petrova на 18 Април 2012
![]() | Необходими продукти 7 яйца 3 ч.ч. захар 1 ½ ч.ч. кисело мляко 3 амоняка 3 ванилии 1 бакпулвер 1 ½ ч.ч. топена мас настъргана кора на един лимон брашно колкото поеме за средно тесто 2-3 жълтъка за намазване 1 ч.ч. захар за поръсване |
Амонячната сода се слага в киселото мляко и се чака да шупне на стайна температура. Пресятото брашно и бакпулвера се смесват и се изсипват в подходящ съд за месене. Оформя се кладенче в средата на брашното и в него се изсипват млякото с амонячната сода. Прибавят се мазнината, захарта, яйцата, настърганата кора на 1 лимон и ванилиите. Замесва се меко тесто, ако е необходимо може да се добави още малко брашно, така че тестото да не лепне и да е меко. Внимавайте да не сложите прекалено много брашно, защото тогава тестото става твърдо. Взема се част от тестото и се разточва кора с дебелина 5 мм. След това се изрязват великденските курабии като се ползват формички или ако нямате може да използвате чаша. Нарязаните курабии се мажат с разбит жълтък и се поръсват със захар. Нареждат се в намазана с олио тава и се пекат около 20-30 минути във фурна на 160-180 градуса. |