www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Radka Petrova на 18 Април 2012

Великденски курабии

Необходими продукти
7 яйца
3 ч.ч. захар
1 ½ ч.ч. кисело мляко
3 амоняка
3 ванилии
1 бакпулвер
1 ½ ч.ч. топена мас
настъргана кора на един лимон
брашно колкото поеме за средно тесто
2-3 жълтъка за намазване
1 ч.ч. захар за поръсване

Амонячната сода се слага в киселото мляко и се чака да шупне на стайна температура. Пресятото брашно и бакпулвера се смесват и се изсипват в подходящ съд за месене. Оформя се кладенче в средата на брашното и в него се изсипват млякото с амонячната сода. Прибавят се мазнината, захарта, яйцата, настърганата кора на 1 лимон и ванилиите. Замесва се меко тесто, ако е необходимо може да се добави още малко брашно, така че тестото да не лепне и да е меко. Внимавайте да не сложите прекалено много брашно, защото тогава тестото става твърдо.

Взема се част от тестото и се разточва кора с дебелина 5 мм. След това се изрязват великденските курабии като се ползват формички или ако нямате може да използвате чаша. Нарязаните курабии се мажат с разбит жълтък и се поръсват със захар. Нареждат се в намазана с олио тава и се пекат около 20-30 минути във фурна на 160-180 градуса.