Публикувана от Ralica Georgieva на 16 Септември 2011
![]() | Необходими продукти 1 чаена чаша вода 1 чаена чаша брашно 125 г краве масло 5 яйца ¼ чаена лъжичка сода бикарбонат Крем: 2 яйца 0,5 л прясно мляко 1 чаена чаша захар 2 супени лъжици брашно 2 пакетчета ванилия |
Кипват се водата, маслото и содата и към тях се прибавя брашното, като бързо се бърка с ДЪРВЕНА ЛЪЖИЦА . След като тази смес заври се измъква от огъня и се оставя да изстине, като от време на време се разбърква. После последователно едно по едно се прибавят яйцата и се разбърква много добре след всяко едно яйце (САМО С ДЪРВЕНА ЛЪЖИЦА). Върху намаслена тава или хартия за печене със шприц или лъжица се слага количество около 1/3 от желаната големина на еклерите. Пече се на 180-200°С 30-35 мин. Когато изстинат еклерите се прави напречен страничен разрез и се пълнят с крема. Евентуално отгоре се гарнират с шоколадова глазура (с вилица на хаотични лентички) или се поръсват с пудра захар. Крем: Яйцата се разбиват с половината от захарта, прибавят се брашното и ¼ от млякото. Останалото мляко се кипва с останалата захар. Яйчeната смес се изсипва, бърка се непрекъснато, ври 2-3 мин. Кремът се пълни студен. Препоръчително е няколко часа да престоят преди консумация. |