Публикувана от Nikolai Lukov на 16 Април 2012
![]() | Необходими продукти за сармите: 500-600 гр.листа лапад 2 чаени чаши ориз 4-5 чаени чаши зеленчуков бульон 1 нарязана на дребно замразена чушка 3-4 стръка ситно нарязан пресен лук 3-4 настъргани моркова 200-300 мл доматен сок сол черен пипер чубрица на вкус олио за задушаване и наръсване сокът на един лимон за соса: 5-6 супени лъжици майонеза 5-6 супени лъжици кисело мляко смлени зърна копър чубрица черен пипер сол на вкус чесън на прах |
Оризът се задушава и към него се прибавят зеленчуците, също да се задушат до омекване. Добавят се доматеният сок и подправките и след това се добавя бульон. Вари се до готовност и се оставя да се охлади. Листата лапад се почистват от дръжките и се бланшират, отцеждат се и от тях се завиват сарми с големината на една хапка. Готовите сарми се нареждат в намазана с олио тава и когато се подредят се наръсват с олио и лимонов сок. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути. При сервирането се поливат със сос от изброените продукти. |