www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Nikolai Lukov на 16 Април 2012

Сарми от лапад със сос

Необходими продукти
за сармите:
500-600 гр.листа лапад
2 чаени чаши ориз
4-5 чаени чаши зеленчуков бульон
1 нарязана на дребно замразена чушка
3-4 стръка ситно нарязан пресен лук
3-4 настъргани моркова
200-300 мл доматен сок
сол
черен пипер
чубрица на вкус
олио за задушаване и наръсване
сокът на един лимон

за соса:
5-6 супени лъжици майонеза
5-6 супени лъжици кисело мляко
смлени зърна копър
чубрица
черен пипер
сол на вкус
чесън на прах

Оризът се задушава и към него се прибавят зеленчуците, също да се задушат до омекване. Добавят се доматеният сок и подправките и след това се добавя бульон. Вари се до готовност и се оставя да се охлади.

Листата лапад се почистват от дръжките и се бланшират, отцеждат се и от тях се завиват сарми с големината на една хапка. Готовите сарми се нареждат в намазана с олио тава и когато се подредят се наръсват с олио и лимонов сок. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути. При сервирането се поливат със сос от изброените продукти.