www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 08 Април 2012

Вита баница с мая

Необходими продукти
Тесто:
600 гр.брашно
1 ч.л. сол
20 гр прясна мая (1/2 опаковка)
1 ч.л. захар
120 мл топло прясно мляко
3 яйца

Плънка:
300 гр сирене
2 яйца
5 с.л. кисело мляко
200 гр краве масло

Намазване:

1 яйце
2 с.л. вода
50 гр масло

Оставяме около 1/3 от брашното за омесване и разточване. Пресяваме останалите 2/3 от брашното със солта и правим кладенче в средата. Разтваряме маята и захарта в прясното мляко, което сме затоплили, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса за 15 минути (докато "шупне"). В кладенчето изсипваме сместа с маята, разбитите яйца и замесваме меко тесто. Поставяме тестото в поръсена с брашно купа, покривамес кърпа и оставяме на топло да втаса до удвояване на обема. Разтапяме маслото (без това за намазването).

Разделяме тестото на 12 еднакви по големина топки. Разточваме всяка топка на малка кора, намазваме я обилно с масло, покриваме с друга кора и разточваме на тънко на възможно най-голяма кора. Намажете половината с краве масло, поставете върху тях друга кора.

Намазваме всяка кора с разтопено масло и разпределяме върху нея част от плънката, която сме приготвили от разбитото кисело мляко, яйца и натрошеното сирене. Навиваме кората на руло. Поставяме го завито като охлюв в намазана с олио средно голяма кръгла тава. Повторете разточването и навиването на рула и с останалите двойни кори. Намазваме баницата с разбито с малко вода яйце, разпределяме останалото краве масло, нарязано на малки кубчета. Печем в загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин.

След като е готова баницата, напръскваме я с малко студена вода, за да омекне и я завиваме с кърпа.