www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Теодора Николова на 08 Април 2012

Ябълков кръмбъл

Необходими продукти
за ябълките:
2 големи златни ябълки
2 с. л. кафява захар
20 г краве масло

за трохите:
100 г ръжено брашно
100 г краве масло
3 с. л. кафява захар
50 г белени лешници
50 г сурови тиквени семки
1/2 ч. л. канела

за гарниране:

суха сметана
150 мл. прясно мляко (за сметаната).

А може да гарнирате и с 300 г цедено кисело мляко
3 с. л. мед и 3 стръка мента по желание. Но аз за по-бързо реших със сметана :)

Ябълките се обелват, почистват се и се нарязват на кубчета. Задушават се за кратко в маслото и захарта. Брашното, маслото (трябва да е студено) и канелата се размесват с ръце, докато се получат трохи. Прибавят се захарта и едронарязаните лешници и тиквени семки. Трябва да се получи еднородна ронлива смес. След като ябълките омекнат се разпределят в керамична форма за печене. Отгоре се поръсват трохите и се пече в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 15 минути. Гарнира се със суха сметана.